This website uses cookies to enhance your browsing experience and ensure the functionality of our site. For more detailed information about the types of cookies we use and how we protect your privacy, please visit our Privacy Information page..
×
Cookie Settings
This website uses different types of cookies to enhance your experience. Please select your preferences below:
Performance
These cookies help us understand how visitors interact with our website by collecting and reporting information anonymously. For example, we use Google Analytics to generate web statistics, which helps us improve our website's performance and user experience. These cookies may track information such as the pages visited, time spent on the site, and any errors encountered.
Long-distance, transoceanic migrant; rarely touch water during migration; migration associated with favorable wind patterns where overwater routes are more energy efficient than coastal paths. Shorebirds from the North Atlantic typically fly >2000 km, mostly over water. Those breeding in northeast Ellesmere Island, Canada, possibly fly over parts of the Arctic Ocean north of Greenland, south through Iceland and unto Britain and continental Europe; following a rhumb line route as do populations migrating between Siberia and western Europe. North from South America, migrates across the Gulf of Mexico generally in spring when wind conditions are favorable; central Yucatan and northern Venezuela as major jumping off points. May migrate across the Gulf of Guinea en route to southern Africa. Human competition for food by the commercial harvest of horseshoe crabs (Limulus polyphemus) at Delaware Bay, New Jersey (eastern US) threaten survival of populations that fatten by foraging on horseshoe crab eggs during spring migrations to northern breeding grounds (Ref. 87784). Outside of its breeding season, it is frequently seen on tidal mudflats or sandflats, sandy beaches, rocky shelves, bays, lagoons, harbours and occasionally on oceanic beaches and salt marshes (Ref. 107888).